De eerste stappen

Naast zorg en aandacht voor u en uw omgeving, is er de zorg voor de overledene. Dit doen we, mijn collega’s van het zorgteam, in nauw overleg met u, waarbij veel kan en niks moet.

Verzorgen van uw dierbare overledene

Het verzorgen of ‘afleggen’ is een belangrijk moment bij het afscheid nemen. U bepaalt zelf uw rol bij het verzorgen. Niks is goed of fout, het zijn uw keuzes die voor u goed moeten voelen. U kunt kleding uitzoeken, toekijken of meehelpen of de verzorging uit handen geven aan mij en mijn collega’s van het zorgteam. Voor alles nemen we rustig de tijd.            

De eerste stappen
Verzorging van de overledene

Droeg uw moeder altijd dat               
bijzondere kleurtje nagellak?
Dan gaan we er natuurlijk
voor zorgen dat ze dit ook
na haar overlijden draagt.
En ook de favoriete aftershave van vader mag gebruikt worden. Liefdevolle aandacht voor hoe iemand was.  

Kist | lijkwade

Na de verzorging komt de keuze voor de omhulling aan de orde. Doorgaans is dat een kist maar ook een lijkwade of mand zijn mogelijk. De keuzemogelijkheden nemen we in alle rust met u door. Naast houten kisten zijn er tegenwoordig ook met stof beklede kisten en manden.
Natuurlijk is het ook mogelijk om uw dierbare de eerste dagen op bed op te baren, een kist of lijkwade kan dan nog op een later moment worden uitgezocht.
Wat veel mensen niet weten: u mag ook zelf zorgen voor het maken van een kist of deze zelf kopen als u dit prettiger vindt.

Opbaring

Vervolgens kiest u de plek van opbaring uit. Vindt u het fijn dat uw dierbare thuis blijft tot het moment van definitief afscheid nemen, dan kan dat. Ook is opbaring mogelijk in een uitvaartcentrum of in de aula die er o.a. bij kerken zijn. Ik neem de verschillende opties met u door zodat u weloverwogen kunt besluiten. Als onafhankelijk uitvaartverzorger kan ik gebruik maken van deze uitvaartcentra en/of aula’s. Altijd kijken we naar de mogelijkheid die het best past.

rieten mand
Rieten mand | ZUIVER Uitvaart