Uitvaart en Corona | Wat kan en mag er?  |  update: 26 januari 2021

Uitvaartplechtigheden
Vanaf maandag 25 januari jl. mogen er bij een uitvaart maximaal 50 personen aanwezig zijn, mits de ruimte geschikt is zodat alle aanwezigen altijd 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben. Iedere bezoeker moet zich daarnaast aanmelden en hij/zij krijgt bij binnenkomst een gezondheidscheck. Wij hebben altijd een actueel overzicht voor u van het mogelijke aantal gasten per aula of andere uitvaartlocatie.
Uitvaartcentra, crematoria of andere locaties waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt, zijn uitgezonderd van de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Dit betekent dat er wel een nazit c.q. condoleance met hapje en drankje mogelijk is.

Door gebruik te maken van een livestreamverbinding kunnen familie, vrienden en bekenden toch een beetje aanwezig zijn en de afscheidsplechtigheid volgen. De crematoria in Almelo, Borne, Oldenzaal, Enschede, Nijverdal en Hardenberg bieden deze faciliteit standaard aan. En bij het afscheid in een kerk of uitvaartcentrum, kunnen wij deze faciliteit voor u regelen.

Condoleances
Als een condoleance binnen plaatsvindt op een andere locatie of ander moment dan de uitvaartplechtigheid, dan geldt de maximale groepsgrootte van 30 personen. Er mag geen hapje en drankje worden geserveerd. Rijen buiten zijn niet toegestaan omdat voor buiten de groepsgrootte van maximaal 2 personen geldt. Dit betekent in de praktijk dat traditionele condoleances niet binnen de RIVM-richtlijnen passen. Door aankondiging van een condoleance in de krant weten we nooit hoeveel personen er komen condoleren (dus de maximaal 30 personen kan niet gegarandeerd worden) en daarnaast is een rij van 2 personen buiten niet te regelen.
Wat wel kan, is dat er 30 personen op uitnodiging komen condoleren in een uitvaartcentrum of crematorium, met als voorwaarde dat de ruimte hiervoor groot genoeg is en de overige hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Los van de fysieke condoleances is het natuurlijk wel mogelijk om te vragen naar een herinnering of condoleance middels kaart of brief. Door deze te bundelen in een herinneringsboek ontstaat er een troostrijk naslagwerk.
Ook kunnen wij een digitale herinneringspagina voor uw dierbare overledene maken waarop iedereen zijn/haar herinnering, condoleance, foto of filmpjes kan achterlaten. Op een later moment kunnen de herinneringen en condoleances dan worden gebundeld tot één geheel, als blijvende troostende nagedachtenis.

Een andere mogelijkheid is te vragen om een kaarsje te branden op het moment van de afscheidsplechtigheid. Hierdoor ontstaat er een bijzondere vorm van verbondenheid, weliswaar niet lijfelijk maar wel via de warmte en kracht van alle vlammetjes.

Thuiscondoleances zijn op dit moment niet mogelijk. Voor thuiscondoleances gelden nl. de gewone regels thuis: ontvang zo min mogelijk bezoek, beperk dit tot maximaal 1 persoon per dag, houd  1,5 meter afstand van elkaar en leef de hygiëne-maatregelen na.

Kerken
Het aantal gasten in kerken kan verschillen. Dit heeft te maken met de grootte van de kerk. De meeste kerken hanteren een groepsgrootte van maximaal 30 personen, dit conform het advies ‘Behoedzaam vieren van geloof’.

Het bespreken van de uitvaart
Wij proberen altijd om een persoonlijke afspraak te maken om de uitvaart te bespreken. Locatie, moment en aanwezige personen bepalen we in onderling overleg. In lijn met de RIVM-richtlijnen vragen we om het aantal aanwezige personen bij het bespreken zo beperkt mogelijk te houden. De overige contactmomenten vullen we in overleg in waarbij we ook telefonisch of middels videobellen de uitvaart meer in detail kunnen bespreken, dit alles naar uw wens. En natuurlijk houden we afstand en dragen we een mondkapje.

Opbaring
Het blijft mogelijk om een overledene thuis op te baren. En ook gebruikmaking van opbaarruimtes bij uitvaartcentra blijft een optie. Hiervoor gelden vanzelfsprekend wel de huidige bezoekregels (zie hierboven).

“Mijn zorgcollega’s van Overledenenzorg Nederland zijn volledig op de hoogte van de laatste voorschriften op het gebied van verzorgen en opbaren in relatie tot het coronavirus. Zij vertellen u er desgewenst graag meer over.”

“Laten we met z’n allen zo zorgvuldig mogelijk handelen, samen, om het virus onder controle te krijgen. Kan me voorstellen dat het bovenstaande vragen oproept.
Bel ons gerust, dan beantwoorden we je vragen graag, tel. 06-44322766.”

Meer informatie van het RIVM vindt u hier.